Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Donator EAR

Izrada lokalnog akcionog plana za omladinu, opština Novi Beograd, Beograd

 

Ukupni budžet: EUR 120750, EAR budžet 93250

 

Projekat je podrazumevao izradu lokalnog akcionog plana za omladinu, u cilju promovisanja osnovnih vrednosti socijalno stabilnog društva, kroz zajedničku akciju lokalnih činioca (opštine, lokalnih NVO, medija, školskog sistema, biznisa i Gradske vlade). Projekat je trajao 10 meseci i fokusirao se na šest tema – zdravstvo, obrazovanje, zapošljavanje, mobilnost i zaštita životne sredine. Akcenat je bio na zloupotrebi droge, pogotovo u školama. Da bi se promovisala ideja, instaliran je digitalni video nadzor u tri školska dvorišta. Lokalni akcioni plan za omladinu je prošao proces javnog saslušanja. Glavni rezultat akcionog plana bilo je otvaranje Opštinske kancelarije za omladinu, prve u Srbiji. Pri dizajniranju i implementaciji ove akcije, opština Novi Beograd se oslanjala na iskustva partnera, grad Vilnus, Litvanija.

 
 
 

Donator EAR

Izgradnja kapaciteta lokalnih samouprava, opština Stari Grad, Beograd

 

Ukupni budžet: EUR 86870, EAR budžet 64170

 

Imajući u vidu prirodu odnosa izmeđz GO Stari Grad i grada Beograda, akcija je imala za cilj izgradnju sveukupnih kapaciteta opštinske administracije – prvenstveno u oblasti komunikacija i raspodele informacija, kako interne tako i eksterne. Da bi se ovo postiglo, akcija je podrazumevala uvođenje ISO 9001:2000 standarda u opštinsku administraciju (na predlog Evropske Unije) i restruktuiranje postojećih odelenja, da bi se izgradilo novo odeljenje za komunikacije. Akcija je bila prvenstveno namenjena opštinskim zvaničnicima i zaposlenima, ali takođe i gradskoj vladi i građanima opštine Stari Grad. U ranoj fazi projekta organizovana je i poseta pet eksperata iz oblasti lokalne samouprave iz Budimpešte, Mađarska, a poseta je i uzvraćena od strane zvaničnika i zaposlenih u opštini Stari Grad. Projekat je trajao 10 meseci.

 
 
 

Opština Inđija – donator “Evropska agencija za rekonstrukciju”
Zaštita životne sredine kroz primenu novih metoda razdvajanja ekonomski opravdanih sekundarnih sirovina

 

Ukupni budžet: EUR 111020, EAR budžet EUR 98850

 

Projekat je realizovan na teritoriji cele opštine Inđija. Uloga DTI se sastojala od asisitranja menadžerima projekta, vođenja brige o transferu znanja od partnerske EU opštine, kao i predlaganja i organizovanja obrazovne kampanje za građane. Iskustava zemanja EU i prethodne analize sa teritorije opštine Inđija pokazale su da odvajanje papira i plastične PET-ambalaže mogu doneti ekonomsku dobit, smanjiti količinu odlaganog smeća na lokalnoj deponiji i doprineti zaštiti životne sredine. Tokom implementacije, koja je trajala deset meseci, projekat je uključio domaćinstva, škole, društvene institucije i biznise. Projekat je realizovan kroz sledeće aktivnosti: upoznavanje sa iskustvima iz evropskih zemanja kroz studijske ture, obrazovanje građana i drugih proizvođača komunalnog otpada, donošenje novih i koordinacija postojećih opštinskih akata u skladu sa EU standardima uz pomoć međunarodnih stručnjaka, pronalaženje lokacije i sakupljanje potrebnog komunalnog inventara.

 
 
 

Opština Vranje – donator “Evropska agencija za rekonstrukciju”
Informacioni centar za građane sa tri lokalne kancelarije – bolji pristup informacijama građanima opštine Vranje i građanima udaljenih lokalnih zajednica

 

Ukupni budžet: EUR 61.053, EAR budžet EUR 54.554

 

Omogućiti građanima Vranja pristup informacijama o radu lokalne samouprave, sva relevantna pitanja, omogućiti građanima udaljenim od administrativnog centra opštine jednako kvalitetan pristup tim informacijama. Ciljevi projekta su takođe bili podizanje svesti o potrebi participacije građana u radu lokalnih administracija, u procesu donošenja odluka i podrška lokalnim NVO. Ciljna grupa su bili svi građani opštine Vranje i građani tri najveće zajednice u Vranju, kao i NVO koje nemaju osnovne uslove za rad. Tim opštinskih zvaničnika posetio je opštinu u EU koja je imala iskustva sa sličnim aktivnostima, a zatim obezbedio sve preduslove za funkcionisanje Informacionog centra i interaktivnost izmedju centra, građana i šire NVO aktivnosti.

 
 
 
1 2 3 4 5 6 7 >